Foto: SVT/TT Arkiv

Sjöman drunknade i samband med militärövning

Uppdaterad
Publicerad

Två polska sjömän hamnade i vattnet i Örlogshamnen i Karlskrona under fredagskvällen. Männen var där för den marina övningen Northern Coasts, och en av dem har avlidit.

Det var strax efter klockan 23 på fredagskvällen som larm kom in om att två personer hamnat i vattnet i Örlogshamnen i Karlskrona.

– Det jag vet är att de togs upp ur vattnet och livräddningsinsatser inleddes och genomfördes, och de transporterades till Blekingesjukhuset. Tyvärr gick inte livet att rädda på en av sjömännen, säger Carolina Lorentzson Nilsson, informationschef på Marinbasen.

Den andra mannen som hamnade i vattnet fördes även han till sjukhus, och uppges vara kvar under lördagen. Polska myndigheter har redan underrättat anhöriga.

16 olika länder deltar i försvarsmaktens årliga marina övning Northern Coasts. Sjömän och befäl var lediga på fredagskvällen när olyckan inträffade.

– Det är en hamnfas som övningen inleds med och då samlar man ihop alla fartygen och chefer kan träffas och så får man ett sista utbyte av information. Det är en oerhört tragisk inledning på det här, säger Carolina Lorentzson Nilsson.

Hur påverkar den här händelsen hur ni går vidare med övningen?

– Just nu planeras övningarna att starta på måndag som planerat, men hur olyckan påverkar övningen ska diskuteras under dagen. Det har genomförts en tyst minut och man flaggar på halv stång på fartygen.

Övningen har enligt försvarsmakten ingen koppling till den stora försvarsövningen Aurora 17 som också sätter i gång på måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer