Foto: Sverker Berggren/Region Blekinge

Sjuka barn fick allvarliga vårdskador efter personalbrist – regionen anmäler

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinge anmäler nu sig själva enligt Lex Maria, efter att två barn konstaterats ha felbehandlats på habiliteringen. Enligt anmälan riskerar ytterligare 17 barn att skadas, om inte personalbristen bland fysioterapeuter åtgärdas.

De två konstaterade vårdskadorna handlar dels om ett barn som inte behandlats för sin långvariga smärta, och ett barn med en muskelförkortning runt en knäled. Orsaken till att barnen ska ha felbehandlats är enligt regionen personalbrist på avdelningen, vilket lett till att insatser och bedömningar har uteblivit.

– Det är alltid allvarligt och beklagligt när patienter riskerar att drabbas av eller drabbas av vårdskador, i ännu högre grad när det gäller barn. I det här fallet handlar det dessutom om särskilt sköra barn med funktionsnedsättningar, säger Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge.

Efter en bedömning av patienterna på avdelningen konstaterar regionen att ytterligare 17 barn är i farozonen för att drabbas av vårdskador. Det handlar då om exempelvis fördröjd motorisk utveckling, fallrisk, och risk för felställning av leder.

– Att vidta åtgärder som eliminerar riskerna för att fler ska drabbas är nu av allra högsta vikt, säger Kjell Ivarsson.

Nu har en åtgärdsplan tagits fram för att försöka motverka personalbristen bland fysioterapeuterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.