En sjuksköterska vid ett av regionens sjukhus åtalas för dataintrång. Foto: Naina Helén Jåma och Johan Nilsson/TT

Sjuksköterska åtalas för dataintrång efter journalsökningar

Publicerad

En sjuksköterska vid ett av regionens sjukhus åtalas för två fall av dataintrång i patientjournaler. Enligt åtalet har sökningarna skett utanför hennes tjänst men sjuksköterskan är av motsatt uppfattning och nekar till brott.

Sökningarna ska ha skett i två patienters journaler vid flera tillfällen under hösten i fjol och under vintern i år. Enligt åtalet har det skett utanför hennes tjänst men i förhör nekar sköterskan till brott och menar att sökningarna varit arbetsrelaterade samt varit motiverade med hänvisning till hennes arbetsuppgifter.

I förhör säger sjuksköterskan att hon känner till regelverket men att det finns en praxis på arbetsplatsen som bland annat innebär att personal lånar varandras inloggningskort till datorerna. Det är därför inte säkert att det är hon som gjort alla de illegala inloggningarna.

Loggar begärdes ut

Enhetschefen på sjuksköterskans avdelning fick kännedom om sökningarna sedan hon kunnat detaljer som hon inte borde vetat. Detta fick enhetschefen att begära ut loggar över vilka sökningar som sjuksköterskan gjort.

En av patienterna kräver 5 000 kronor i skadestånd medan den andra sagt till polisen att han nöjer sig med att kvinnan får en tillrättavisning. Huvudförhandlingen i målet ska hållas i mitten av oktober. Påföljd vid en fällande dom kan bli böter eller fängelse i upp till två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer