Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Erik Svensson på Kustbevakningen om problemen med saneringsarbetet. Foto: Kustbevakningen/SVT

Stora problem med saneringen: ”Väldigt jobbigt”

Publicerad

Utrustning som inte fungerar, olja på land och olja som sjunker under ytan. Det är tre problem som försvårar saneringen.

Nästan all olja har sjunkit under vattenytan samtidigt som den driver mot land, skriver Kustbevakningen i ett pressmeddelande på tisdagkvällen.

Samtidigt försvåras situationen av vind och dimma. Nu finns risk att fartygets stabilitet kan påverkas av blåsten. Hittills har man lyckats samla upp nästan 11 000 liter olja, av en okänd mängd utsläpp. Men problemen är många.

Fartyg på grund utanför Hörvik

– Vinden har vridit sig lite, så vi får lite skydd från kusten nu. Men vid 15-tiden började vågorna bli lite för höga, säger Erik Svensson, överinspektör på Kustbevakningen.

När oljan väl drivit upp på stranden bland sten och grus så är den mycket svårare att samla upp, berättar han. När oljan nu inte går att samla upp i havet så blir saneringen mycket svårare att utföra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet