Visste du detta om visenter? Foto: Ola Jennersten/Eriksberg

Sjutton visenter flyttar från Blekinge till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

I dag genomförs den största visentförflyttningen någonsin, när sjutton av de massiva bisonoxarna lämnar Blekinge för färd österut. Målet är att bygga upp starka flockar i Rysslands vildmark.

Den senaste månaden har de sjutton visenterna levt i karantän i Eriksbergs naturreservat inför den stora flytten till Ryssland och Kaukasus.

– De kommer att sövas ner och lastas i två stora lastbilar. Sedan blir det båtfärd till Litauen, och vidare österut till Oksky-reservatet söder om Moskva som första anhalt, säger Ola Jennersten, internationell naturvårdsexpert på WWF.

Utrotades i det vilda

Visenter, eller europeisk bison, är Europas största landlevande däggdjur. De förekom i det vilda över hela Europa förr i tiden, men 1927 sköts det sista vilda exemplaret och kvar fanns endast ett 50-tal individer i olika viltanläggningar. Sedan dess har stora framsteg gjorts för att återinföra visenten i det vilda igen, och i dag finns omkring 4.000 oxar.

– Vi håller på att få tillbaka en art som nästan varit borta från oss. Just nu har WWF Ryssland en strategi för att återuppliva arten i Ryssland. Man har en förhoppning att ha flera rätt stora flockar på olika ställen i landet, tillräckligt stora för att överleva både hot och genetiska problem i framtiden.

Ska bilda flock i Kaukasus

Visenterna som nu lämnar Eriksberg anses vara av god genetisk kvalité, vilket gjort dem eftertraktade till det ryska projektet. Redan till våren kommer hälften av de sjutton visenterna att få bilda en flock i det vilda i Kaukasus, medan de övriga kommer att få stanna i Oksky-reservatet och användas till avel.

– Det har varit två års förberedelse för den här dagen, så det kommer bli väldigt spännande, säger Ola Jennersten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.