Förvaltningschef Maria Appelskog känner till skabbproblemet, som än så länge verkar vara koncentrerat till Bräkne-Hoby. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Skabbutbrott inom hemtjänsten i Bräkne-Hoby

Publicerad

Hemtjänsten i Bräkne-Hoby larmar om utbrott av skabb.

Vårdtagare saneras nu av personal i skyddsutrustning för att stoppa smittan.

Förvaltningschef Maria Appelskog i Ronneby kommun känner till problemet som uppstått. Vad hon vet är det än så länge koncentrerat till Bräkne-Hoby.

– Sånt dyker ju upp ibland, men det är ovanligt, säger hon.

Appelskog vill inte kommentera hur många vårdtagare som är drabbade, men enligt hennes uppfattning av utbrottet handlar det om enskilda fall. Nu hanteras vårdtagarna efter rutinåtgärder.

– Det innebär att vår personal använder sig av skyddsutrustning, som vid covid, säger Maria Appelskog.

Fakta: Skabb

* Skabb är ett litet spindelliknande djur, ett kvalster, som tar sig in i huden och gräver gångar i hudens yttersta skikt, hornlagret, där de lägger sina ägg.

* Om man har skabb är det vanligt att man får klåda, särskilt på natten.

* Klådan börjar två till tio veckor efter att man blivit smittad. Man kan bli smittad om man har nära kroppskontakt med någon som har skabb.

* Det läkemedel som används i första hand är Tenutex och finns att köpa receptfritt på ett apotek.

Källa: Vårdguiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.