Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alf-Håkan Håkansson, kyrkogårdsföreståndare, berättar om den senaste tidens händelser. Foto: SVT/Jerker Hagman

Brandbomber kastades in – upprepad skadegörelse mot kyrkogårdar

Uppdaterad
Publicerad

Upprepad skadegörelse och återkommande stölder drabbar kyrkogårdarna i Sölvesborg. Brandbomber mot ett kapell är en av händelserna under hösten.

Förutom fler väktare är värmekameror en av åtgärderna som övervägs för att stoppa brotten.

Den allvarligaste händelsen under hösten var när två så kallade molotovcocktails, som är brandbomber med antändlig vätska, kastades mot Kapellkyrkogårdens kapell under Allhelgonahelgen. Det är något som Sydöstran rapporterat om.

– Det är mycket allvarligt, byggnaden kunde ha totalförstörts. Självklart har vi polisanmält händelsen, säger Alf-Håkan Håkansson, som är kyrkogårdsföreståndare i Sölvesborgs församling, till SVT Nyheter Blekinge.

Vidtagit flera åtgärder

Förutom den upprepade skadegörelsen drabbas församlingen av stölder.

– Det gäller både på gravplatser och vattenposter, där man tar kulventiler. Det är inte roligt när det händer och det är gravrättsinnehavare som blir mest lidande, säger Alf-Håkan Håkansson.

Ökad väktarbevakning har redan satts in för att stoppa brotten mot kyrkogårdarna. Nu övervägs fler åtgärder. Förhoppningen är att få fler personer i rörelse kring kyrkogården, för att avskräcka från framtida brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer