Skarp kritik mot SD:s flotte

Publicerad

I en flytande reklamkampanj säger Sverigedemokraterna nej till böneutrop i Karlskrona. Men några utrop har aldrig hörts från moskén i Kungsmarken – och det är heller inte aktuellt på några år.

I natt sjösatte Sverigedemokraterna sin nya reklamkampanj i Karlskrona. ”Inga böneutrop i Karlskrona” lyder budskapet som möter trafikanter på väg in och ut ur staden.

– Det är föga förvånande att Sverigedemokraterna i Karlskrona beter sig på det sättet. De söker uppmärksamhet och vill skapa konflikter mellan olika grupperingar i staden, säger Patrik Hansson (S), kommunalråd.

”Bidrar till att skrämma människor”

Christopher Larsson, Sverigedemokraternas gruppledare, menar att skylten inte är till för att provocera, utan att den belyser ”ett viktigt problem”.

– Böneutrop bidrar till att skrämma människor på platsen.

Hur menar du?

– Tänk dig alla dem som flytt från islamsk extremism runt om i världen, som kommer till Karlskrona för att söka trygghet. Och så får de höra böneutropen som en gång har jagat bort dem därifrån.

Men många av de som har flytt är väl också muslimer?

– Ja. Men man måste göra skillnad på muslimer och islamister.

Men muslimer har väl också böneutrop?

– Ja, men det är skillnad på muslimer och extremister.

”Har inte flytt från islam”

Mulo Djopa, vice ordförande i Islamiska kulturföreningen i Karlskrona, håller inte med om det.

– Det är bara dumt. Jag vet inte hur det kan vara skrämmande om någon gör sin böntjänst. För mig är det skrämmande om någon fäller bomber eller skjuter någon. De har inte flytt från islam, säger han.

En minaret är planerad att byggas vid moskén i Kungsmarken. I detaljplanen ingick att få ha ett böneutrop som kallar till fredagsbönen varje fredageftermiddag. Men planerna har lagts på is ett tag.

– Det är inte aktuellt, och jag förstår inte varför de är emot något som inte ens existerar ännu. Vi kunde ha börjat bygga, men eftersom det är en stor flyktingkris just nu, så riktar vi mer in oss på att hjälpa de i behov än att bygga minareten. Men vi tänker att efter ett eller två år kan vi börja, säger Mulo Djupa.

Ska ligga till oktober

Flotten har tillstånd att ligga i Handelshamnen fram till mitten av oktober. Och de styrande i kommunen tycker att reklamkampanjen är tramsig.

– Vi som leder kommunen nu och även vissa andra partier i oppositionen står för en välkomnande och öppen kommun, det vill vi signalera mycket tydligt, säger Patrik Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.