Jens Lindström och Jim Hansson, marinarkeologer vid Sjöhistoriska museet, hittade Solen vid Lindsholmsbron. Foto: SVT

Skeppet Solen hittat i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Det bortglömda skeppet Solen från 1600-talet upptäcktes vid Lindholmsbron i Karlskrona i går. Marinarkeologerna Jim Hansson och Jens Lindström, som gjorde upptäckten, säger att det här är en viktig pusselbit till världsarvet.

Dykare från Sjöhistoriska museet dyker just nu i Karlskrona för att se om det finns några fynd där avloppsledningar från Hasslö ska läggas. Och i går hittades vraket Solen, som byggdes i Lübeck 1669 och var med i slaget mot danskar och holländare vid Öland 1676, då regalskeppet Kronan sprängdes.

– Det här är en av de första pusselbitarna till världsarvet, säger Jens Lindström.

72 kanoner

Skeppet hittades på sex meters djup och det är i dag täckt av stora stenar. På 1600-talet hade Solen mellan 72 till 80 kanoner ombord och 439 man, vilket innebär att det var större än regalskeppet Vasa. Men det är inte aktuellt att bärga vraket.

– Nej, i dagsläget tror jag inte att någonting rörs, utan det kommer att få ligga där det ligger, säger Jim Hansson.

”Titta närmare på fyndet”

I dag söker dykarna efter fler fynd och SVT Nyheter Blekinge är med på deras jakt.

– Vi har all anledning att titta närmare på det här fyndet, men det är är inte lika stort som när Gribshunden hittades, säger Blekinge museums chef Magnus Sandekjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.