Arkivbild. Klassrummet på bilden har inget med den aktuella skolan att göra. Foto: Johan Nilsson/TT

Skolanställd häktad – erkänner flera barnvåldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

En anställd vid en skola i östra Blekinge begärs häktad för åtta fall av våldtäkt mot barn och flera sexuella övergrepp. Enligt rektorn på skolan ska minst två elever vara utsatta.

Vid häktningsförhandlingen under tisdagsmorgonen erkände mannen fem av åtta våldtäkter.

– Det känns rent ut sagt för jävligt, säger rektorn.

Den skolanställde mannen greps och häktades i slutet av mars 2024, då misstänkt för barnpornografibrott och utnyttjande av barn för sexuell posering.

Sedan dess har utredningen växt och nu begärs mannen häktad på nytt misstänkt för flera grova brott.

Totalt rör det sig om åtta fall av våldtäkt mot barn och fem fall av sexuella övergrepp mot barn, som ska ha ägt rum från juni 2023 fram till att mannen greps.

Misstänkt jobbade på grundskola

Den misstänkte mannen har i flera års tid varit anställd på F-6-nivå vid en skola i östra Blekinge. Enligt rektorn på skolan ska minst två av offren vara elever.

– Polisen har bekräftat det, men inte vad som har hänt med eleverna. Det gällde dock de tidigare brottsrubriceringarna, vad gäller våldtäkterna vet jag inte, säger rektorn.

Hur jobbar ni nu?

– Redan under påsken började vi förbereda för att ta emot barnen efter lovet. Vi har haft resurser på plats från polisen, socialtjänsten och stödteam. Vi har informerat personalen så mycket vi kunnat, så de ska veta vad de kan förvänta sig. Sedan försöker vi hålla ett extra öga på våra elever så vi kan upptäcka om någon inte mår bra eller behöver prata.

Hur känns det att din skola drabbats?

– Om det han misstänks för faktiskt har hänt, så känns det rent ut sagt för jävligt.

Erkänner brott

Vid häktningsförhandlingen under tisdagen erkände mannen fem av de åtta fall av våldtäkt mot barn han är misstänkt för.

– Som jag uppfattade det erkände han fem fall av våldtäkt mot barn och ett fall av sexuellt övergrepp, säger åklagare Nina Ljung.

Hon har nu fyra veckor på sig att väcka åtal.

– Sannolikt kommer jag begära förlängd åtalstid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.