Foto med killar i klänning fick nej

Uppdaterad
Publicerad

Killar i klänning och tjejer i fluga. Så kom elever i klass 9B på Snäckebacksskolan i Ronneby klädda till skolfotograferingen i fredags. Men det var inte önskvärt, så skolfotot stoppades.

Killarna i klassen hade tagit på sig leopard- och guldglittriga klänningar. Tjejerna kom i vit skjorta, baggyjeans och svart fluga. Eleverna hade dragit på stort inför fredagens skolfotografering.

Men de blev tillsagda att byta om – annars skulle sidan för deras klass i skolkatalogen lämnas tom och bara vara ett svart ark.

– Det var socialpedagogen på skolan som stoppade fotograferingen, hon kom ner och sa att det vi gjorde var tramsigt och att killar inte kan ha klänning, säger Tuva Jarleberg som går i klassen.

”Inget konstigt med klänning”

Eftersom eleverna ändå ville ha ett skolfoto tog de en mobilbild på klassen och därefter klädde de sig i de kläder som de kom till skolan med och tog ett annat foto.

– Vi blev förvånade och arga över att vi stoppades. I dagens samhälle kan faktiskt killar ha klänning och det är inget konstigt med det, säger Tuva Jarleberg.

”Klingar illa med hbtq-policyn”

Socialpedagogen på skolan vill inte kommentera händelsen, utan hänvisar till skolans rektor Rickard Andersson. Han menar att inga elever fick ”spexa” på fotona och att de fått information om det här i förhand. Men det är något som Tuva Jarleberg tillbakavisar.

– Nej, vi fick ingen som helst information om det, säger hon.

– Bilderna används av polisen och socialförvaltningen och därför vill vi att eleverna ser ut som de brukar göra, säger Rickard Andersson.

Stämmer det att socialpedagogen sa att killar inte kan ha klänning?

– Jag var inte med vid tillfället, så jag vet inte, säger Rickard Andersson.

Både elever och föräldrar som SVT Nyheter i Blekinge har varit i kontakt med är upprörda över skolans beslut att stoppa fotograferingen.

– Det klingar illa med skolans hbtq- och jämställdhetspolicy, säger Tuva Jarleberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.