Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kallingeskolans årskurs fyra firar vinsten för bästa kedjereaktion, spela klippet för att se hur den såg ut. Foto: Karin Karltun/SVT

Kallingeskolan vinnare i europeiska tävlingen ”The Great Chain Reaction” – se klassens vinnande kedjereaktion

Uppdaterad
Publicerad

Utmaningen i tävlingen var att bygga den mest uppseendeväckande och kreativa kedjereaktionen. Och det var något Kallingeskolans årskurs fyra lyckades med – de kammade hem första pris.
– Det var kul, jag trodde inte att vi skulle vinna, säger eleven Ellie Kullberg.

En kedjereaktion är att skapa en rörelse genom att fasta föremål faller på varandra. Under vårterminen har klassen arbetat med att ta fram den mest imponerande och påhittiga – men också fungerande – kedjereaktionen.

– Det svåra var att få allt att falla rätt, säger eleven Hans Runstük.

”The Great Chain Reaction”

Tävlingen som de deltagit i heter ”The Great Chain Reaction” och anordnas genom EU-projektet eTwinning. Elva klasser från olika länder har varit med i experimentet och Kallingeskolan årskurs fyra representerade Sverige.

Under arbetets gång har eleverna övat på samarbete, men läraren Anneli Linderholt berättar att hon även vävt in arbetet med kedjereaktionen i undervisningen.

– Man använder sig av både fysik och teknik när man bygger en kedjereaktion.

Spela klippet för att se det vinnande bidraget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.