På en skärgårdsö i Ronneby kommun sköt den 59-årige mannen två kor som båda dog. Nu åtalas han för grovt jaktbrott. Foto: Polisens förundersökning

Jägare misstog ko för vildsvin – dödade dräktig kviga

Uppdaterad
Publicerad

En natt förra sommaren sköt först den 59-årige mannen mot tre vildsvin i närheten av en sommarstuga. Jägaren körde sedan vidare och sköt två kor i en beteshage – som båda dog.
Nu åtalas mannen för grovt jaktbrott och förseelse mot jaktlagen.

Det var en natt i mitten av augusti förra sommaren som mannen ska ha skjutit mot tre vildsvin på Jordö i Ronneby kommun. Enligt stämningsansökan ska skotten ha avlossats i närheten av en sommastuga.

Efter att ha skjutit på vildsvinen ska 59-åringen ha satt sig i sin bil, kört 350 meter och sedan sett två djur i en hage. Mannen stannade då bilen och avlossade ett par skott mot, vad som senare skulle visa sig, två kor. Ett av betesdjuren var dräktigt.

Åtalas för grovt jaktbrott

Den dräktiga kon dog direkt på platsen medan den andra blev skjuten i ryggen och fick avlivas kort därefter. Inte heller kalven klarade sig.

59-åringen åtalas nu för grovt jaktbrott för att ha dödat korna, förseelse mot jaktlagen för att ha utsatt vildsvinen för onödigt lidande och för jaktbrott för att ha olovligen jagat på annans jaktområde.

Mannen vidgår händelseförloppet men förnekar brott och säger att han trodde det var vildsvin han sköt mot.

I förhör säger han att han ”har begått ett stort jävla misstag genom att inte ha sett kon, därför korna brukar inte stå där vid den tidpunkten på natten, då brukar korna vara på scoutängen istället. De brukar inte stå där nere. Därför blev det som en chock för mig när jag kom fram och såg en kojävel ligga där död”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer