Nidal Darwish och Kholoud Sokarie skrev historia i Libanon när de gifte sig borgerligt. Nu vill Sverige utvisa dem. Foto: SVT

Skrev historia i Libanon – nu ska äkta paret utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Kholoud Sokarie och Nidal Darwish gifte sig i Libanon 2013. Vigseln var borgerlig som en protest mot det strikt religiösa styret i hemlandet. Nu vill Migrationsverket utvisa familjen, trots att landets religiösa ledare uttalat en fatwa.

– Vi har ingen framtid, säger Kholoud Sokarie.

Bröllopet blev möjligt genom ett kryphål i lagstiftningen och fick enorm uppmärksamhet världen över. Kort efter vigseln, som livesändes i libanesisk stats-tv, startade de stora problemen för familjen.

Stormuftin uttalade fatwa

Sunnimuslimernas högsta religiösa ledare i landet uttalade en fatwa mot borgerliga bröllop och sade att alla muslimska ledare som tillåter dem är syndare. Såväl inrikesministern som premiärministern i Libanon valde att förbjuda ytterligare borgerliga bröllop.

– Betydelsen av fatwan är egentligen att de som anser sig vara troende muslimer har rätt att döda oss, eftersom vi var de som gick i bräschen för det som den riktas mot. Så enkelt är det. Vi fick flera hot i sociala medier, där folk bland annat skrev att vår nyfödda son var en oäkting som 'ska förvandlas till blod', säger Nidal Darwish.

När hoten blev för många valde de att lämna Libanon.

Vill utvisa familjen

I dag bor de i en av Migrationsverkets lägenheter i Ronneby. Men Migrationsverket har nekat familjen uppehållstillstånd eftersom myndigheten inte anser att hotbilden mot dem är så allvarlig som de själva menar.

Libanesiska myndigheter säger att de kommer att gripas om de återvänder till landet.

– Vi kan inte återvända, det skulle innebära döden, säger Nidal Darwish.

Utvisningsbeslutet har vunnit laga kraft i Migrationsöverdomstolen, men familjen har ansökt om verkställighetshinder. I veckan lämnas ännu en överklagan in.

– Det känns hopplöst. Vi har ingen framtid, och får betala ett högt pris för vår kamp, säger Kholoud Sokarie.

Ångrar ni att ni gifte er?

– Nej. Vi vet att vi är livskamrater. Och jag är så stolt som kvinna att vi genomförde det här, eftersom att vi på det här sättet har räddat ett stort antal kvinnor i Libanon. Jag har öppnat deras ögon och hjälpt dem att se sina rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.