• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Johansson, samordnare på Kvinnojouren Embla i Sölvesborg, om att nya regler gör att deras skyddade boende läggs ned. Foto: SVT

Skyddat boende läggs ned: ”Gör ont i hjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

Nya planerade lagkrav gör att Kvinnojouren Embla i Sölvesborg lagt ned sitt skyddade boende.

– Det handlar om miljonbelopp och vi klarar inte av de nya reglerna, säger Elisabeth Johansson.

En av kvinnojourerna som lägger ned sitt skyddade boende på grund av de nya lagkrav som är på gång är Kvinnojouren Embla i Sölvesborg. Det är något som BLT tidigare rapporterat om.

– Det gör ont i hjärtat, säger Kvinnojouren Emblas samordnare Elisabeth Johansson till SVT Nyheter Blekinge.

Kvinnojourer har olika möjligheter att möta de nya kraven beroende på storlek och ekonomi. Så här säger övriga kvinnojourer i Blekinge om framtiden för skyddat boende:

Ronneby

Även Ronneby Kvinnojour har beslutat att lägga ned sitt skyddade boende.

– Jag tycker de nya lagkraven är bra, men vi har inte resurser att uppfylla dem med bara en anställd. De som söker sig till oss kommer vi att hjälpa att hitta ett eget boende eller hitta skyddat boende på annan ort, säger Pernilla Pålsson, som är samordnare på Ronneby Kvinnojour. 

Olofström

Olofströms kvinno- och tjejjour inväntar att lagändringarna ska bli verklighet innan de bestämmer hur de ska göra med sitt skyddade boende.

– Det är Olofströms kommun som betalar för vår lägenhet och vi diskuterar med dem hur vi ska göra. Det kanske kan bli möjligt att fortsätta driva det som hemligt boende i stället. Men vi har ingen möjlighet att söka tillstånd och driva ett skyddat boende enligt de nya kraven, det blir för stor skillnad i kostnad för en liten kvinnojour som vår, säger Chiquita Persson, som är ordförande för Olofströms kvinno- och tjejjour.

Karlshamn

Även kvinnojouren i Karlshamn avvaktar det definitiva beslutet om lagändringarna.

– Just nu kan vi inte svara på frågan hur vi ska göra med vårt skyddade boende. Vi ser över möjligheterna och diskuterar om vi kommer att kunna uppfylla de nya kraven, säger Marina Toresten, som är kvinno- och barnansvarig.

Karlskrona

Kvinnojouren Karlskrona behåller sina skyddade boenden.

– Vi tycker att det är bra med nya regler och vi har inga bekymmer med att uppfylla de nya kraven. Vår personal har både kompetens och erfarenhet. Sedan är det tråkigt att det finns kvinnojourer som behöver stänga men vi ser fördelar med nya reglerna, säger Katarina Mansnerus, som är ordförande.

Bakgrund/Nya lagkrav

Regeringen har lämnat propositionen ”Stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende” för beslut i Sveriges riksdag och enligt förslaget ska de nya lagkraven träda i kraft den 1 april 2024.

Förslaget innebär högre krav på personalens utbildning, kompetens och erfarenhet på skyddade boenden.

Det ska också krävas tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att driva ett skyddat boende.

Källa: regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.