Kalvhagen flyttar nu ett av veckans träningspass i hopp om att hitta nya utövare och samtidigt påskynda integrationen i Karlskrona. Foto: SVT

Slår ett slag för integrationen

Publicerad

Kampsportsklubben Kalvhagen i Karlskrona tror på idrotten som motor för bättre integration. Därför hålls nu ett träningspass i veckan utanför stan i syfte att bryta utanförskap hos barn och unga.

Kalvhagen har genom åren fostrat flera världsmästare och klubben är framgångsrik på många plan. Inte minst när det handlar om integrationsarbetet, ett område som är prioriterat.

– Idrott är ett fantastiskt sätt att bryta isolering och skapa gemenskap. Kampsport handlar mycket om respekt och tillit till varandra och det är ett roligt sätt att umgås på, säger tränaren Tobias Nyman, som leder integrationssatsningen i Sunnahallen.

Normalt tränar klubbens boxare på Trossö, men för att nå nyanlända och andra barn och ungdomar i större bostadsområden utanför stadskärnan har ett pass i veckan flyttats ut.

Och det har möjliggjort träning för bland andra Aram Ismael Mostafa, 11 år.

– Pappa jobbar ofta sent och mamma måste ta hand om mina yngre syskon. Jag kan inte ta bussen till stan själv så för min del är det bättre för mig att träningen hålls där jag bor, säger han.

Både han och kompisen Denis Zehirovic kommer att fortsätta med kickboxning när projektet löper ut i sommar.

– Det här är det roligaste som vi har gjort. Man längtar hela veckan efter att få träna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer