Eva Pettersson, prorektor på BTH, berättar om åtgärderna för att minska smittspridningen. Foto: SVT

Smitta på BTH – delar av skolan avspärrad

Uppdaterad
Publicerad

På Blekinge tekniska högskola i Karlskrona har tre studenter konstaterats smittade av covid-19. Delar av skolan har nu därför stängts för att förhindra spridningen.

Det var under onsdagseftermiddagen som BTH meddelade att coronaviruset sprids på skolan. Beskedet på onsdagen var att fem fall finns bland studenterna på institutionen för fysisk planering. Men under torsdagen visade det sig att det handlar om tre konstaterade fall.

– Det är jättetråkigt att vi har fått in smittan. Men kanske är det inte så konstigt. Att det skulle komma någon smitta här hade vi nästan förutspått, säger Eva Pettersson, som är prorektor.

Stänger lokaler

För att förhindra ytterligare spridning stängs därför vissa lokaler. Även biblioteket på Campus Gräsvik i Karlskrona stängs fram till den 7 oktober.

Eva Pettersson berättar också att BTH har långsiktiga åtgärder för att hålla tillbaka smittan.

– Den absolut viktigaste åtgärden är att vi fortfarande har digital undervisning till största delen, så det är inte alla studenter som är här, säger Eva Pettersson.

Uppmaning till studenterna

Efter onsdagens bekräftade fall av smittade på BTH riktar skolan också en ny uppmaning till studenterna.

– Vi uppmanar dem som fått ett positivt resultat efter testning att meddela sin programansvarig, så att vi har en uppfattning om hur stor smittspridningen är hos oss, säger Eva Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.