Sölvesborg är en av de kommuner i västra Blekinge där smittspridningen nu är som störst. I klippet berättar krissamordnare Anders Borgman om tankarna kring viruset i kommunen. Foto: TT Arkiv och Privat

Smittan sprids mest i västra Blekinge: ”Ligger för högt”

Publicerad

Sedan några veckor tillbaka har det varit som mest smittspridning av coronaviruset i de västra delarna av Blekinge. Sölvesborg är en av de kommuner som ligger högt jämfört med rikssnittet.

Kommunens krissamordnare uppmanar nu till försiktighet inför framtida studentfester.

– Man kanske ska försöka undvika dem, säger Anders Borgman.

Olofström, Karlshamn och Sölvesborg. Det är i dessa kommuner som smittspridningen av covid-19 just nu är som mest omfattande. Enligt smittskyddsläkare Bengt Wittesjö är det svårt att se en anledning varför det ser ut så.

– Det är inga särskilda utbrott utan en generell spridning, säger han.

”Önskar studenterna tänker sig för”

I Sölvesborgs krisledningsstab arbetar man kontinuerligt med att göra vad man kan för att bromsa smittan. Kommunen som arbetsgivare rekommenderar hemarbete och digitala möten i största möjliga utsträckning.

Att kommunen har höga smittsiffror inför kommande studentfiranden är något som oroar kris- och beredskapssamordnare Anders Borgman.

Hör hans uppmaning till studenter i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.