Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bengt Wittesjö om covidläget i Blekinge i klippet ovan. Foto: William Juhlin/SVT

Smittskyddsläkaren: ”Rejäl ökning av covidfallen”

Publicerad

Antalet fall av covid-19 har ökat rejält i Blekinge de senaste veckorna. Smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö tror dessutom på en fortsatt ökning de närmaste veckorna under jul och nyår.

– Det är alltid oroligt när man har en smittspridning på det här sättet. Men skillnaden mot tidigare vågor är att den här varianten av omikron verkar vara betydligt lindrigare, säger han.

Enligt statistik från Region Blekinge har sju personer avlidit med covid-19 den senaste veckan. Veckan innan dess rapporterades inga dödsfall med covid-19 i regionen.

Svårt dra slutsatser

Bengt Wittesjö menar dock att det inte går att dra några slutsatser av den senaste veckans antal dödsfall.

– Vi behöver vänta och se om ett par, tre veckor om detta är en trend eller om det är slumpen att det blivit så, säger han.

Under torsdagen var 23 personer i Blekinge inlagda på sjukhus med covid-19, vilket är en ökning med sex personer jämfört med veckan innan.

Många är just nu också sjuka i influensa, vilket är något som oroar Bengt Wittesjö.

– Vi har ganska mycket influensafall och en hel del som är inlagda på sjukhus på grund av influensa. Så det är ju minst lika allvarligt det, säger han.

Hör Bengt Wittesjö berätta mer om covidläget i Blekinge i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.