Smittskyddsläkaren: ”Vi har nog det värsta framför oss”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 är rekordhög. Ungefär hälften av de som är förkylda i Blekinge är smittade av viruset. Och enligt Blekinges smittskyddsläkare förväntas en smittopp inom en snar framtid.

Den senaste veckan har i snitt över 300 nya fall av coronasmitta konstaterats per dag i Blekinge.

– Mest anmärkningsvärt är väl att nästan hälften av de som testar sig har covid-19 i dag. Vi har aldrig haft sådana siffror tidigare, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Samtidigt ligger länet ganska lågt gällande smittspridning, jämfört med hur det ser ut i landet i stort. Blekinge ligger på 2 138 fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, jämfört med rikets 3 295 fall.

– Vad gäller Blekinge tror jag att vi ligger en bit efter övriga landet med vår smittotopp. Så vi har nog det värsta framför oss, tyvärr, säger Bengt Wittesjö.

Positiva beskedet: Färre inlagda än beräknat

Men även om smittspridningen ökar kraftigt ser det inte ut som att antalet personer som behöver läggas in för covid-19 stiger i den takt Folkhälsomyndigheten befarat. 

– Det är något vi ska vara oerhört tacksamma för, säger Bengt Wittesjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.