Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör smittskyddsläkare Bengt Wittesjö i klippet ovan. Foto: SVT

Blekinges smittskyddsläkare kritisk mot lättade restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Drygt hälften av landets smittskyddsläkare är oroliga för vilka konsekvenser de lättade coronarestriktionerna kommer att få. En av dem är Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö – som gjort sig känd för att vilja se hårdare restriktioner.

Den 29 september försvinner nästan alla restriktioner i Sverige. Det gäller bland annat publiktak för konserter och idrottsevenemang.

Enligt en enkät som SVT skickat ut till landets smittskyddsläkare är åtta av femton oroliga för vilka konsekvenser lättnaderna kan komma att få.

– En fjärdedel av landets befolkning är ännu inte vaccinerade. Många av dem är unga människor, som antagligen är intresserade av att delta i de evenemang som nu öppnar upp för publik, säger Bengt Wittesjö.

”Funnits skäl att vänta”

Smittskyddsläkaren har vid flera tillfällen kritiserat regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut om lättnader – något som uppmärksammats både lokalt och nationellt.

– Jag tror att ganska många tycker som jag – att det har gått lite för fort – och då kan jag väl göra mig till tals för dem.

Samtidigt framhåller Bengt Wittesjö att smittspridning ser ut att gå ner.

– Det är väldigt positivt, och vi ska såklart inte ha kvar restriktionerna längre än nödvändigt. Men jag kan tycka att det hade funnits skäl att vänta en eller två månader till, så att fler hunnit vaccinera sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer