Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SMS-livräddare på väg till Blekinge Foto: SVT

SMS-livräddare på väg till Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Frivilliga SMS-livräddare, som rycker ut på larm om hjärtstopp efter en signal i mobilen, är på väg till Blekinge. Politiskt beslut om hur det ska betalas väntar i vår.

I Stockholm, Västra Götaland, Västmanland och Sörmland finns de redan. Där har frivilliga anmält sig som SMS-livräddare genom att ladda ned en app, som larmar när någon i närheten drabbats av hjärtstopp. Det är SOS Alarm som skickar signalen till frivilliga när någon ringt 112 om att det skett ett hjärtstopp.

Beslut i vår

Jessica Holmström som är marknadschef på SMS-livräddarna och tidigare har arbetat inom ambulanssjukvården har flera erfarenheter av att ha kommit fram för sent vid ett hjärtstopp.

– Tiden är vår värsta motståndare, säger Jessica Holmström.

Nu är det här på väg att förverkligas i Blekinge och i vår väntas politiska beslut om införandet. Regionrådet Alexander Wendt (M) menar att det är viktigt för att kunna rädda fler människoliv.

– Experterna tror att det handlar om många liv, kanske 50-60 liv om året, säger Alexander Wendt.

Det som återstår är att Region Blekinge ska komma överens med länets kommuner om hur det ska betalas.

Tidigare har P4 Blekinge rapporterat om detta.

Jessica Holmström från Karlshamn är marknadschef på SMS-livräddarna och har tidigare arbetat inom ambulanssjukvården. Foto: SVT


Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer