Omsorgsförvaltningen i Karlshamn förbereder sig därför inför kommande besök till äldre på kommunens särskilda boenden. Foto: SVT

Snart kan anhöriga besöka sina äldre igen – med vissa rutiner

Uppdaterad
Publicerad

Dörrarna till äldreboenden öppnas igen i slutet av veckan. Nu förbereder sig omsorgsförvaltningarna för vad som komma skall – och har tagit fram en lista över restriktioner som ska gälla vid besöken.

– Man får inte vistas i allmänna utrymmen, säger omsorgschefen Torill Skaar-Magnusson i Karlshamn.

På torsdag upphör besöksförbudet på landets äldreboenden. Omsorgsförvaltningen i Karlshamn förbereder sig därför inför kommande besök till äldre på kommunens särskilda boenden. Besöksförbudet infördes den 1 april.

– Det känns både ock. Det är många närstående som har längtat efter att träffa sina anhöriga. Men vi har en fortsatt pågående pandemi, så det är en viss oro också, säger Torill Skaar-Magnusson, omsorgschef i Karlshamn.

Smittspridningen av covid-19 har ökat i Blekinge den senaste tiden, vilket betonas av omsorgsförvaltningen som därför uppmanar den som besöker sin anhörig att vara försiktig i kontakten.

Får inte ses i allmänna utrymmen

Förvaltningen har nu tagit fram besöksrutiner och restriktioner som ska gälla vid besök för att minimera eventuell spridning av covid-19.

– Man ska alltid kontakta boendet innan man kommer och får heller inte vara så många. Det kommer också finnas handsprit innanför varje lägenhetsdörr och entré. Sedan ska man inte vistas i allmänna utrymmen, utan bara i lägenheten till den man besöker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.