Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart kommer avgörandet från HD som kan bli prejudicerande för olika typer av miljögift. Frågan gäller om Kallingeborna har rätt till skadestånd för PFAS-halterna i vattnet. Foto: SVT

Snart kommer avgörande domen om PFAS i dricksvattnet i Kallinge

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sen upptäcktes skyhöga halter av de hälsofarliga kemikalierna PFAS i dricksvattnet i Kallinge i Blekinge. Kraftigt förhöjda värden av PFAS uppmättes i tusentals invånares blod.

Rättsprocessen har pågått länge och inom kort kommer den avgörande domen från Högsta domstolen om de drabbade ska få skadestånd eller inte.

Kan det vara en personskada att dricka förorenat vatten som ökar risken för flera allvarliga sjukdomar?

Det är frågan som nu ska avgöras av Högsta domstolen.

Vattenskandalen i Kallinge

– Vi vet att de boende i Kallinge varit exponerade mot ämnet, och vi vet att det innebär en hälsorisk. Men vilka beviskrav har man rätt att ställa på människor som blivit exponerade för så här farliga ämnen under så lång tid? Den frågan är superviktig, säger Mattias Öberg, toxikolog på Karolinska Institutet, som länge forskat om PFAS.

Misstänkt cancerogent och hormonstörande

Boende i bruksorten Kallinge i Blekinge stämde det kommunala vattenbolaget Ronneby Miljöteknik sedan det upptäcktes skyhöga halter av de hälsofarliga kemikalierna PFAS i dricksvattnet i december 2013.

PFAS är ett samlingsnamn för en rad kemikalier, som kopplas samman med flera allvarliga sjukdomar. Studier visar på samband mellan PFAS och olika former av cancer, sköldkörtelproblem och hormonstörningar.

Tingsrätten gav de boende rätt till skadestånd, medan hovrätten rev upp domen.

– Den här domen kommer att vara prejudicerande för flera olika typer av miljögifter, som har samma långsamma process som PFAS. Det är viktig del av konsumentskyddet, säger Mattias Öberg.

PFAS från Försvarsmaktens brandskum

Det är brandskum från brandövningar på flygflottiljen F17 som förorenat vattentäkten i Kallinge. Försvarsmakten ska ha använt brandskummet sedan mitten av 80-talet.

– Det här är Sveriges största miljöskandal genom tiderna, anser Mattias Öberg.

Den tillåtna halten PFAS i dricksvatten har legat på 90 nanogram per liter, men från 2026 börjar det nya, betydligt lägre, gränsvärdet på 4 nanogram att gälla. När PFAS upptäcktes i Kallinge låg det på 10 380 nanogram per liter dricksvatten.

Ronneby Miljöteknik och ansvariga på Ronneby kommun har tackat nej till en intervju med SVT, och vill avvakta domen från HD.

FAKTA: PFAS

  • PFAS är ett samlingsnamn för cirka 5000 industriellt framställda kemikalier.
  • De finns i exempelvis i brandsläckningsskum, skoimpregnering, möbeltyger och smink.
  • De flesta av PFAS-ämnena är dåligt undersökta när det gäller miljö- och hälsoeffekter.
  • Endast en handfull av alla PFAS-ämnen har blivit undersökta genom djurförsök, bland annat PFOS och PFOA.
  • PFOS och PFOA kan orsaka ökad risk för förhöjda kolesterolnivåer, sänkt antikroppssvar vid vaccinering, sänkt födelsevikt och ökad risk för förhöjda levervärden.
  • Vissa typer av PFAS är väldigt svårnedbrytbara, de är alltså mycket svåra att bli av med när de väl hamnat i naturen.
  • PFAS är även vattenlösliga, vilket gör att de förorenar både grund- och ytvatten.
  • PFOS går att rena, men det krävs en väldigt dyr teknik. 

Källor: Anders Glynn, professor i toxikologi med inriktning livsmedel, SLU ,Anna Kärrman, universitetslektor och docent i miljökemi vid Örebro universitet, Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet