Socialnämndens minus väntas nu bli 46 miljoner kronor. Foto: SVT

Socialens minus i Karlskrona ökar ytterligare

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Karlskrona väntas gå back med 46 miljoner kronor i år, efter att kostnaden för placeringar av barn och familjer fortsatt att öka.

Det var under torsdagskvällen som den nya prognosen presenterades. Underskottet har redan skrivits upp flera gånger i år.

– Det handlar om lagstadgade saker som vi måste göra. Externa placeringar står för det mesta av underskottet, säger Sophia Ahlin (M), ledamot i socialnämnden.

Sophia Ahlin Foto: SVT

Låg budget

Hon menar att Karlskronas socialförvaltning har en förhållandevis låg budget om man tittar på jämförbara kommuner.

– Vi har en socialtjänst som är väldigt billig i jämförelse. Om det är så att den är underfinansierad ska man inte stirra sig blind på underskottet, säger hon.

Efter fallet Yara för drygt fyra år sedan förbättrade socialtjänsten sina rutiner och flera nya socialsekreterare anställdes. Sedan dess har antalet orosanmälningar om barn som far illa fördubblats.

– Men det finns fortfarande högar av ärenden med personer som far illa. Vi måste se vad kostnaden är för att ha en socialtjänst i Karlskrona och sedan måste förvaltningen få den budgeten, säger Sophia Ahlin.

Försenat HVB-boende

Socialnämndens ordförande Ingrid Hermansson (C) påpekar att man redan innan sommaren trodde att underskottet skulle ligga kring 35 miljoner kronor, men att förseningen av ett nytt HVB-boende på Gullberna gjort att det nu ökat med cirka 11 miljoner.

Ingrid Hermansson (C), socialnämndens ordförande Foto: SVT

Större delen av årets kostnadsökning beror på att man har behövt göra fler placeringar av små barn. Antalet tonåringar med sociala problem ligger relativt konstant.

– Det senaste året har vi haft en ökning av antalet fall med barn som har utsatts för våld eller bevittnat det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.