Socker kan göra dig deprimerad

Uppdaterad
Publicerad

Det kan finnas ett samband mellan den mat vi äter och risken att drabbas av depression. Läsk, vitt mjöl och rött kött ökar risken, medan kaffe och olivolja tycks ha en skyddande effekt.

Forskning har visat att en ständigt pågående låggradig inflammation i kroppen kan associeras med en rad olika sjukdomar, däribland depression. Exakt vad som orsakar denna inflammation vet inte forskarna, men maten tros ha betydelse.

Forskare vid Harvard school of public health utgick från en studie med över 40 000 amerikanska kvinnor som under tolv års tid och vid upprepade tillfällen har fått svara på frågor om sin kost samt lämna blodprover.

De kvinnor som konsumerade mycket sockrade drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin löpte 29 till 41 procent större risk att drabbas av depression än de som åt mat som var mindre inflammationsdrivande, skriver Svenska Dagbladet.

Vin i måttliga mängder, kaffe, olivolja och gröna blad tycks däremot skydda mot inflammation.

Bo H Jonsson, överläkare inom Norra Stockholms psykiatri, säger till tidningen att även andra studier visat på en koppling mellan matvanor och depression.

-Min egen kliniska erfarenhet är att maten är viktig, åtminstone för en del patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.