Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
84-åriga Solveig Ryd vågar inte gå utanför huset med sitt nya larm. Hör henne berätta i klippet. Foto: Henrik Friberg/SVT

Solveig, 84, vågar inte lämna huset – kritisk till nytt trygghetslarm

Publicerad

Blekinges nya trygghetslarm har inte lika lång räckvidd som det förra, det fungerar numera bara inomhus.

Men det var inget som Solveig Ryd fick veta när det byttes.

– Jag är faktiskt mycket besviken, säger hon.

Blekinges fem kommuner har tillsammans gjort en ny upphandling för trygghetslarm och Solveig Ryd i Ronneby kommun har nyligen fått sitt gamla larm utbytt till det nya.

Vad hon inte fick information om var att det nya larmets räckvidd bara är inom huset. Det förra räckte upp till 250 meter och med det vågade hon ta sig ut till trädgården.

– Jag ska vara mycket ute, jag ska träna säger min sjukgymnast och läkare. Men nu kan jag inte ens gå till carporten och hämta ved, säger Solveig Ryd.

Orolig för andra

Hon har fått ta reda på vad som gäller på egen hand. Nu känner Solveig Ryd stark oro för alla de äldre i hela länet som använder sig av det nya larmet – i tro att det även fungerar i trädgården.

– Svaren är otydliga. Man får lägga ner en förfärlig energi om man vill få reda på något, säger hon.

Hör henne beskriva situationen i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.