Biblioteket är på väg att öppna igen. Foto: TT

Bibliotek och musikskola öppnar efter coronastängning

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart. Biblioteket och musikskolan i Sölvesborg öppnar igen efter coronastängningen.

Det var den 23 mars som Sölvesborgs kommun stängde biblioteket, fritidsgårdarna och musikskolan. Orsaken var att förebygga smittspridning.

Införde restriktioner

I mitten av augusti infördes en lättnad av restriktionerna när beslutet togs att öppna fritidsgårdarna igen. Men biblioteket och musikskolan förblev stängda och de igenbommade dörrarna orsakade en politisk strid i Sölvesborg.

Sedan dess har kommunen arbetat med en åtgärdsplan för att ytterligare lätta på restriktionerna. Under tisdagen tog därför Rolf Berg (SD), som är ordförande för fritids- och kulturnämnden, ett nytt beslut på delegation om att öppna igen.

– Den åtgärdsplan som presenterades för politiken visar att det finns goda möjligheter att öppna biblioteket och musikskolan och samtidigt fortsätta kommunens viktiga arbete med att förebygga smittspridning, säger Rolf Berg i ett pressmeddelande.

”Så fort vi har allt på plats”

De förebyggande åtgärder som krävs inför öppningen är bland annat begränsningar av antalet personer i lokalerna och att möblerna är placerade på tillräckligt stora avstånd. Vilket datum öppningen kan ske är inte bestämt.

– Så fort anpassningarna är genomförda och vi har allt på plats kommer biblioteket och musikskolan öppna upp, säger Fredrik Olsson, som är fritids- och kulturchef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.