Vindkraftverk till havs, bilden är från Lillgrund i Öresund. Foto: Drago Prvulovic/TT

Sölvesborg säger nej till vindkraftparken Taggen

Uppdaterad
Publicerad

När Sölvesborg tog ställning till Taggen Vindpark blev det ett nej. Oppositionen kritiserar Samstyrets beslut.

Taggen Vindpark AB har tidigare fått tillstånd att bygga vindkraftverk i Hanöbukten. Men nu vill företaget ändra planerna och bygga färre men högre vindkraftverk, 220 meter höga istället för tidigare 170 meter.

Ger tummen ner

Kristianstads kommun har redan sagt nej. Nu var det Sölvesborgs tur att ta ställning. Samstyret, som består av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Listerpartiet, beslutade under tisdagens kommunstyrelse att säga nej.

– Vi i Samstyret har diskuterat detta fram och tillbaka och har bestämt att avstyrka det nu i och med att försvaret inte fått den uppdatering de vill ha. Vi har därutöver tagit hänsyn till Kristianstads kommun som har lagt in sitt veto. Sedan finns det diverse djur man tar hänsyn till. Så det handlar om vår sammanlagda bedömning, säger Emilie Pilthammar (M), som är kommunalråd i Sölvesborg.

Emilie Pilthammar (M) är kommunalråd i Sölvesborg. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Kritiserar beslutet

Oppositionen, som består av Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet, kritiserar Samstyrets majoritetsbeslut.

– Det här var vi i oppositionen emot. Vi vill gärna se fortsatt öppna dörrar till vindkraften i Sölvesborg. För oss i oppostionen är det viktigt att ha långsiktig plan för energitillverkningen i kommunen och vi är positiva till förnyelsebar energi. Det är viktigt ur miljösynpunkt, säger Johanna Beijer (S), som är oppositionsråd.

Johanna Beijer (S), oppositionsråd i Sölvesborg. Foto: SVT

Dörr på glänt

Samstyret i Sölvesborg stänger dock inte dörren helt.

– Skulle försvaret komma att bli väldigt positiva kanske vi kan ta en ny diskussion, säger Emilie Pilthammar (M).

Den 25 mars ska Sölvesborgs definitiva ställningstagande till Taggen Vindpark klubbas i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.