Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Polisen har inte resurser att ha den närvaro som krävs”, säger Sölvesborgs kommunchef Lars Ericsson om satsningen på trygghetsvärdar. Foto: SVT

Sölvesborg satsar på trygghetsvärdar

Publicerad

Nu sällar sig Sölvesborg till de kommuner som anställer trygghetsvärdar. Efter årsskiftet ska de platser som pekats ut som otrygga få utökad bevakning.

– Deras uppgift är att i kommunen bidra till ökad trygghet och säkerhet, säger Sölvesborgs kommunchef Lars Ericsson.

Det var i måndags som kommunfullmäktige i Sölvesborg beslutade att sex trygghetsvärdar ska anställas och komma igång med sitt arbete efter årsskiftet.

– Eftersom polisen inte har resurser att ha den närvaro som krävs, ser vi det som behövligt med trygghetsvärdar, säger Lars Ericsson.

Utsatthet för brott minskar

Polisens trygghetsmätning från i år har inte presenterats ännu, utan den senaste gäller 2020 och presenterades i mars i år. Den visar att utsattheten för brott minskar i Sölvesborg, men att oron för att utsättas för brott ökar.

Lars Ericsson menar att med de brott som ändå begås och med den oro som finns för brottslighet är det motiverat för kommunen att satsa på ökad trygghet.

– Det vi vet sedan tidigare är att vi har en otrygg situation kring resecentrum, Hästtorget och Stortorget, säger han.

Se klippet för att följa med till Sölvesborg och höra Lars Ericsson motivera varför det behövs trygghetsvärdar i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer