Här förbereds boende till ukrainska flyktingar

Publicerad

Minst två flyktingboenden rustas nu upp i Sölvesborgs kommun för att kunna ta emot krigsflyktingar från Ukraina. SVT Nyheter Blekinge var med under förberedelserna av boendet på Listerlandet.

Tillsammans med Sölvesborgshem förbereder nu kommunen tillfälliga boenden som med kort varsel ska kunna ta emot flyktingar och under onsdagen levererades flera våningssängar till ett boende som nu förbereds på Listerlandet.

– Vi har i övrigt fått låna massor av sängar och madrasser av Hanöhus i Hällevik, mycket av det användes 2015 vid den flyktingvågen, säger Pär Ihr, vd på Sölvesborgshem.

Ett hundratal flyktingar till Sölvesborg

Migrationsverket har bett landets kommuner om hjälp att göra i ordning tillfälliga boenden. Totalt rör det sig om 100-150 flyktingar som Sölvesborgs kommun ska kunna ta emot, varav upp mot ett 40-tal kan få bo på boendet i Mjällby.

Utöver att bostaden ska vara bemannade dygnet runt av kommunpersonal, är det även tänkt att mat ska levereras till de som bor där.

Följ med in i förberedelserna av sovplatser på Listerlandet i klippet

Detta gör resterande kommuner:

Karlskrona kommun

Har fått frågan från Länsstyrelsen om att inventera boenden. Det finns nästan ett 100-tal platser som är tillgängliga just nu och utöver det 40 platser som behöver restaureras. Det handlar om bland annat äldreboenden som står tomma eller gymnastiksalar.

Ronneby kommun

Har ställt 25 platser till förfogande. Håller på att titta på hur de kan expandera och kommer inom några dagar vara klara. Har inte fått några krav från Migrationsverket men har sedan tidigare ett flyktingboende som är tömt och fastighetsägare som står till förfogande.

Karlshamns kommun

Har blivit anvisade att vara förberedda på att ta emot 50 flyktingar. De hade sedan tidigare ett boende som gått att använda vid akuta fall, men håller just nu på att förbereda ett annat med högre standard.

Olofströms kommun

Har både egna lägenheter och andra enskilda platser hos privata fastighetsägare. Har inte fått en direkt fråga från Migrationsverket om att ställa i ordning boenden, men kan göra det snabbt om behovet finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.