Dan Sjåstad, chef över tingsrätten i Blekinge. Foto: SVT

Så vill rätten undvika jäv – väljer nämndemän från väst

Uppdaterad
Publicerad

Inför rättegången mot Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona Christopher Larsson (SD) har tingsrätten valt att avgränsa urvalet av nämndemän i förhandlingen. Detta för att minska risken för jäv.

Vanligtvis väljs nämndemän helt slumpmässigt till att tjänstgöra i rätten och tillsammans med en domare döma i brottsmål. Men inför rättegången mot Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona har tingsrätten beslutat att avgränsa urvalet geografiskt – bara nämndemän som kommer från andra delar av länet har varit med i urvalet.

– Det är inte vanligt, i nästan alla mål är det helt slumpartat, säger Dan Sjåstad, som är chef över tingsrätten i Blekinge.

Rättegången mot SD-ledaren

Det är för att minska risken för jäv som tingsrätten har valt att utesluta nämndemän från Karlskrona och Ronneby, då Christopher Larsson både bor i kommunen och är aktiv politiker i Karlskrona. Även nämndemän från Ronneby har tagits bort i urvalet på grund av de samarbeten som finns kommunerna emellan.

Upp till nämndemännen att reagera

Nämndemän väljs av kommunfullmäktige efter att ha nominerats av politiska partier. Men politisk tillhörighet är inte skäl för att misstänka jäv enligt Dan Sjåstad, som påpekar att ansvaret ligger på rättens ordförande och nämndemännen själva att undvika jävsituationer.

– Nämndemännen ska säga till om de känner sig jäviga. Om det finns kopplingar till den tilltalade ska de själva reagera, säger Dan Sjåstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot SD-ledaren

Mer i ämnet