Konstnären Malena Olsson ställer ut nät som fortfarande fiskar Foto: SVT

Spöknät och fria fiskar i ny utställning

Publicerad

På Väggavarvet i Karlshamn ställer konstnären Malena Olsson ut för att uppmärksamma spöknät, alltså fiskenät som inte plockats upp från havet och som fortsatt fiska. ”Man kan nästan se det som ett mordvapen” säger konstnären.

Konstnären Malena Olsson är född och uppvuxen i Blekinge och har alltid uppskattat att ha vatten nära sig. Med sitt konstprojekt ”Spökgarnskonst” vill hon belysa de fiskar som självfiskas i Östersjön efter att man har glömt eller lämnat näten i haven.

– Spöknät är ett väldigt hett ämne och har varit det länge. Det finns flera mil med nät som ligger kvar och självfiskar, säger Malena Olsson.

Ett av näten i utställningen är upplockat från Karlshamns kust där det legat i vattnet i 25 år. Men till skillnad från dem till havs sitter inga fiskar fast i näten som syns i utställningen.

– Näten är med, fiskarna är med, men inget sitter fast och fiskarna är bara med på bild, säger Malena Olsson.

Liknar spöknäten vid ett mordvapen

– Det är nästan som när en människa trampar på en landmina. Här är det fiskar som helt i onödan fastnar i nätet och dör. Det är någonting man kan göra nåt åt, man kan plocka upp näten, säger Malena Olsson.

Malena Olsson ser konstnärsskapet som ett sätt att förmedla ett budskap och hoppas att publiken ska ta till sig det.

– Om alla människor kan hjälpas åt och se till att inte tappa sina sportnät, då är ju allting perfekt, säger Malena Olsson.

Oklar mängd nät i Östersjön

Malena Olsson samarbetar med projektet Marelitt Baltic, som jobbar med att skapa en metod för att lokalisera näten, ta upp och återvinna dem. Det finns ingen exakt siffra på hur mycket spöknät som just nu finns i Östersjön.

– Men bara under de slumpmässiga provtagningarna vi har tagit runtom i Östersjön har vi samlat 30 kilometer, och då har vi bara besökt en bråkdel av hela området, säger Vesa Tschernij, projektledare för Marelitt Baltic.

Han berättar att näten som dragits upp sällan är yngre än 10 år.

– Så det verkar det vara mer av ett historiskt problem. Däremot är näten som ligger närmare kusten och används av fritidsfiskare ofta från kortare bakåt i tiden, säger Vesa Tschernij.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.