Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Ronneby kommun är språktest på gång att införas, efter ett beslut i kommunfullmäktige i maj. Foto: Erik Alfredsson/SVT

Språktest på gång i Ronneby – Olofström använder redan

Publicerad

Sölvesborg införde språktest för ett halvår sedan, men även i andra Blekingekommuner är det redan igång eller på väg att införas. Olofströms kommun använder sedan en tid tillbaka ett språktest från Folkuniversitetet vid nyanställningar.

För ett par år sedan upplevde Olofströms kommun stora språkförbistringar inom framför allt äldrevården, vilket ledde till att språkkraven skärptes och att ett språktest infördes.

– Nu krävs godkänt i svenska som andraspråk på gymnasienivå redan vid ansökan. Sedan har vi även haft ett samarbete med Komvux, att de har infört extra språkstöd i exempelvis undersköterskeutbildningarna, så språktestet används inte jättemycket, säger Sanne Persson, bemanningsansvarig i Olofströms kommun.

Ronneby på gång

I Ronneby kommun är språktest på gång att införas, efter ett beslut i kommunfullmäktige i maj i år. Ärendet är nu ute på remiss och ska tas upp i kommunstyrelsen efter årsskiftet.

Varken Karlskrona eller Karlshamn använder sig i dagsläget av språktester för personal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer