Erik Lindborg (KD), förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: SVT

Stafettläkare lockades till Blekinge med ”välbetalda” uppdrag

Publicerad

I flera jobbannonser som lades upp på Arbetsförmedlingens platsbank sökte bemanningsföretaget stafettläkare till Region Blekinge för ”välbetalda uppdrag”. En formulering som mötte stark kritik hos regionpolitikerna. Senare framkom att bemanningsföretaget inte ens har något avtal med regionen.

– Det är ett misstag, annonserna kommer att plockas ner, säger bemanningsföretagets VD.

Debatten om hyrpersonalskostnader har de senaste dagarna blossat upp i Blekinge igen. Efter att ha minskat kostnaderna kraftigt förra året, har trenden vänt. I oktober lades runt 16 miljoner kronor på hyrpersonal, vilket var en ökning med 4 miljoner kronor än månadsgenomsnittet i år, och 7 miljoner kronor jämfört med oktober i fjol.

Så när tre annonser med rubriken ”Stafettläkare sökes till välbetalda uppdrag i Region Blekinge” lades ut på Arbetsförmedlingens platsbank av ett hyrläkarföretag reagerade flera politiker, på just formuleringen ”välbetalda uppdrag”.

– Det är provocerande. Det kostar skattebetalarna betydligt mer att ha stafettläkare än fast personal, och utvecklingen nu går åt fel håll, säger Christina Mattisson (S), oppositionsråd.

– Jag tycker också det är en provocerande formulering. Men så är samhället i dag. När man söker jobb som är bristyrken så måste man ha något att locka med, och tydligen lockar de med att det är välbetalt, säger Björn T Nurhadi (SD).

Har inget avtal

Men när SVT tittar närmre på bemanningsföretaget bakom annonserna visar det sig att företaget inte har något avtal med Region Blekinge överhuvudtaget, eller med någon av de andra regionerna över hela Sverige som de annonserar ut jobb hos.

– Står det Region Blekinge i annonsen? Då måste jag be marknadsavdelningen ta ner det, för så ska det inte stå. Det är något som har blivit fel från vår sida, en miss, säger företagets vd.

Senare under eftermiddagen har samtliga totalt 32 platsannonser tagits ner.

– Jag blev förvånad när jag såg annonserna. Men när man fick konstaterat att företaget inte hade med oss att göra överhuvudtaget blev man lättad. Men det är väldigt konstigt att det här får förekomma, säger Erik Lindborg (KD), förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

”Ingen avgörande kostnad”

Debatten om hyrpersonalskostnader tycker regionrådet har tagit för stor plats – själv ser han den inte som ett större problem.

– Man ska vara medveten om att kostnaderna för hyrläkare är en relativt liten del i förhållande till de totala kostnaderna. Vi har personalkostnader på 2,3 miljarder ungefär, och då ska du sätta det mot ungefär 80 miljoner i hyrläkarkostnader. Det är liksom inte den stora grejen. En irriterande kostnad, men inte på något sätt avgörande.

Men kostnaderna ökar, hur ska ni vända trenden så ni når era mål?

– Vårat första och största mål är att kunna sköta sjukvården, det har naturligtvis första prioritet. Man kan naturligtvis minska hyrpersonalskostnaderna och dra ner på vårdkvalitén men det är ju förbjudet, det kommer aldrig inträffa. Det är bara att konstatera att det ser ut såhär för närvarande, och tjänstemännen jobbar hårt för att göra regionen mer attraktiv för fast personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.