Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Staffan Stranne i Ronneby berätta om den dystra upptäckten av att hans båtmotor blivit stulen i klippet ovan. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Båtägaren Staffan i Ronneby om ökande båtstölder: ”Känner uppgivenhet”

Uppdaterad
Publicerad

Pensionären Staffan Stranne i Ronneby är en av de båtägare som drabbats av båtstölder – något som ökade under förra året i södra Sverige.

– Man känner en rätt stor uppgivenhet inför detta, säger han.

Förra året försökte någon bryta sig in i Staffan Strannes båt – och tidigare har han blivit av med en splitterny båtmotor.

Motorn var köpt på kredit för ungefär 10 000 kronor.

– Jag hade inte ens hunnit betala för den när det blev stulen, så det var lite surt att behöva lägga de pengarna i efterhand, säger han.

Ökar i hela region Syd

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet så ökade de båtrelaterade stölderna i region Syd, där Blekinge ingår, förra året.

Bland annat anmäldes 361 stölder från båtar, vilket är en ökning med 22 procent i jämförelse med året innan. Även stölder av båtmotorer och hela båtar har ökat.

Hör Staffan Stranne berätta mer om stöldproblemen i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.