Kanske blir det klart besked om att våren nu definitivt är på gång – eller om det ska skrapas bilrutor på morgnarna ett tag till?
Ni tittare fick möjlighet att ställa frågor och här nedan skickade SVT:s meteorolog sina svar:
Ställ din fråga till SVT:s meteorolog
Yvonne • Hej!
Den meteorologiska våren i år kom väl till Blekinge nån gång i februari-mars!?
Hur är det med stormar, brukar det vara vanligt så här års?
/ Yvonne
Hej Yvonne. Våren kom till Blekinge redan den 15 februari , vilket är det tidigaste datumet som får börja räknas som vår. Under våren är det inte så vanligt med stormar. De flesta stormar i Sverige kommer under senhösten och vintern för vår del.
Anna • Det är ju ofta varmare i inre delar av Blekinge än precis vid kusten. Hur långt in måste man vara för att känna en skillnad?
Hej Anna. Svår fråga detta eftersom det beror på både vindriktning och hur terrängen ser ut. Men generellt kan man nog säga att det är längre in vid pålandsvind än vid frånlandsvind.
Linnea • Finns det någon risk med att elda i helgen?
Hej Linnea. Det är absolut värt att vara försiktig eftersom det är torrt i markerna just nu. Så man kanske ska avstå från att grilla i naturen. Men om man håller sig till grillplatser, grillar hemma och har vatten tillgängligt så borde det inte vara något problem.
Yvonne • Hej, Jannicke!
Hur ser statistiken ut för valborgsmässoaftonsvädret i Blekinge?
Vad man kommer ihåg så har det snöat några gånger. Vilket är värmerekord på denna dag?
En fråga till: när räknas det som meteorologisk
sommar?
Trevlig Valborg till dig!/Yvonne🥰
Hej Yvonne. Vädret på valborgsmässoafton brukar ju variera en del från år till år. Vi har haft allt från snö och enstaka plusgrader till uppåt högsommarvärme. Vet inte det exakta värmerekordet men det borde ligga där omkring 25 gradersträcket. Meteorologisk sommar har vi när dygnsmedeltemperaturen har varit över 10 grader under 5 dygn på rad. Men riktigt där är vi inte än. Trevlig valborg !
Kalle • Varför blåser det mer i Karlskrona än i resten av landet??
Hej Kalle. Ja Karlskrona är en blåsig plats och det hänger nog mest ihop med dess placering så nära havet. Det finns inte så många hinder för vinden helt enkelt. Sedan gör temperaturkontrasten mellan hav och land att det rent generellt är blåsigare vid kusterna.
Anonym • Varför blåser det alltid nordligt på våren när det inte är behärskande vindriktning annars?
Hej. Just i år har vi haft en hel del nordlig vind hittills under våren. Det beror mest på att ett högtyrck har haft sitt centrum i väster vilket ger oss en nordlig luftström. Så kan det ju såklart även ha varit under tidigare vårar men för det mesta så är den rådande vindriktningen i Blekinge från väst eller sydväst.
Fredrik • Hej! Enligt mina egna iakttagelser så känns det som att de senaste åren har lågtrycken från väst minskat i omfattning framförallt i sydligaste Sverige. Detta medför torrare väder framför allt längs ostkusten. Har jag rätt i mina teorier?
Hej Fredrik. Vi har ju haft en del högtrycksblokeringar över Atlanten under de senaste åren, i alla fall under delar av året. Det kan ju såklart vara delar av orsaken till att det har varit och är så torrt utmed ostkusten. I vanliga fall så kommer de flesta lågtryck västerifrån och även då kommer det mer nederbörd i väster än i öster.
Jimmy tofftin • hej
när kommer vårvärmen i gen?
eller ska det vara lågtryck längre nu?
Hej Jimmy. Tyvärr har vi ingen vårvärme i sikte. Vi ligger kvar i den kalla luften så långt fram som vi har prognoser dvs 10 dygn. Som det ser ut kommer det dock även bli några soliga dagar och då kommer det nog i alla fall vara skönt att sitta i solen.