Intern strid mellan toppnamn bakom avhopp. Foto: TT/SVT

Ställde ultimatum – ville få bort Björkman

Uppdaterad
Publicerad

Samarbetsproblem och konflikter med S-veteranen Jan Björkman ligger bakom Sara Rudolfssons plötsliga avgång, enligt flera källor till SVT Nyheter. Nyligen krävde kommunalrådet Björkmans avgång – men fick inte medlemmarna med sig.

Under fredagen meddelade kommunstyrelsens ordförande Sara Rudolfsson (S) att hon lämnar sitt uppdrag redan till sommaren och hänvisade i ett pressmeddelande till  ”oenighet i styrelsen”.

– Vi har haft olika syn på hur det politiska arbetet ska bedrivas framåt, säger hon.

S-bråket i Olofström

Vilka är ”vi”?

– Jag och styrelsen.

Några ytterligare detaljer om de bakomliggande orsakerna till beslutet vill hon inte släppa, men SVT kan nu avslöja att beslutet fattades efter en längre tid av samarbetsproblem med S-profilen Jan Björkman – arbetarekommunens och kommunfullmäktiges ordförande i Olofström.

Rudolfsson har under en längre tid uttryckt internt missnöje med Björkmans ledarskap och nyligen ställde hon ett ultimatum till styrelsens medlemmar. Antingen skulle den tidigare riksdagsmannen Björkman bort – eller så skulle kommunalrådet avgå.

– Sara förlorade den omröstningen klart och då fanns det ingen annan utväg. Det är vi många som i dag beklagar, säger en uppgiftslämnare.

SVT Nyheter Blekinge söker Jan Björkman för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-bråket i Olofström

Mer i ämnet