Staten uppmanas köpa Skärva herrgård

Uppdaterad
Publicerad

Skärva herrgård i Karlskrona riskerar att hamna i fel händer vid en exekutiv försäljning. Därför uppmanar länsstyrelsen staten att köpa fastigheten.

Det är i ett brev till regeringen som landshövding Gunvor Engström vädjar om att staten köper den anrika herrgården utanför Karlskrona.

Nuvarande ägare kan av ekonomiska skäl inte behålla herrgården, som är till salu.

Herrgården, som funnits i släktens ägo i 150 år, riskerar i stället att hamna i ansvarslösa händer vid en eventuell exekutiv auktion. Och det kan i sin tur innebära att gården förfaller och att lösöret förskingras.

I brevet till regeringen understryker landshövdingen herrgårdens historiska värde och påminner om att den byggdes i slutet av 1700-talet av skeppskonstruktören Fredrik Henrik af Chapman i samarbete med amiralen Carl August Ehrensvärd.

Gunvor Engström beskriver herrgården som en ”satellit i Karlskronas världsarv” och betonar vikten av denna nationalklenods säkrade framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.