Statsminister Magdalena Andersson: ”Ryssland ska få svara för sina krigsbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret, säkerhetspolitik och kriget i Ukraina var huvudfrågorna när statsminister Magdalena Andersson (S) mötte partimedlemmar i Ronneby under lördagen.

Statsminister Magdalena Andersson (S) inledde sin lördag i Blekinge med att hålla tal och möta partikamrater på partidistriktets kongress i Ronneby.

Andersson inledde med att citera ur Sölvesborgsförfattaren Patrik Lundbergs hyllade roman ”Fjärilsvägen” innan talet snabbt kom att handla om det nya säkerhetspolitiska läget efter Rysslands invasion av Ukraina.

– En dag ska den ryska statsledningen få svara för sina krigsbrott och ta sitt ansvar. Det ska vi i det internationella samfundet se till, sa statsministern.

Vill kraftsamla mot gängkriminalitet

Vidare talade Magdalena Andersson om krafttag mot segregation och gängkriminalitet.

– Vi ska göra det som krävs. Det kan handla om fler övervakningskameror, fler idrottsledare eller fler socialsekreterare. Gängkriminaliteten är ett gift som hotar vår samhällsgemenskap.

Efter lunch besöker Andersson flygflottiljen F17 i Kallinge.

Socialdemokraterna har 250 ombud på plats i Ronneby och är samlade för att spika partiets listor inför höstens val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.