Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet. Foto: Marlene Jonsson

Statsvetaren: En inflytelserik position för SD

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kommer att styra Sölvesborg tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sölvesborg och Listerpartiet (SoL) de kommande fyra åren. Ett trendbrott, säger statsvetaren Niklas Bolin.

Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon (SD) kommer enligt förslag att bli kommunstyrelsens ordförande och moderaten Emilie Pilthammar får posten som kommunfullmäktiges ordförande.

– Lokalt har det en betydelse att det är en inflytelserik position för Sverigedemokraterna. Sen vad det har för betydelse nationellt är för tidigt att säga men det är ju ytterligare ett framsteg för Sverigedemokraterna vad gäller inflytande, säger Niklas Bolin statsvetare vid Mittuniversitetet och fortsätter,

Ett trendbrott

Han kallar det nya samstyret för ett trendbrott

 – Det är väl delvis ett trendbrott så tillvida att det sker på flera platser framförallt i södra Sverige att SD bjuds in till samarbete , Företrädesvis med moderaterna. Sedan är det klart att Sverigedemokraterna är så pass starka i många kommuner i södra Sverige att man är största eller näst största partiet och det blir svårare att hålla dem ifrån maktpositioner då.

Blir tryck på nationell nivå

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har tidigare klart sagt att ett samarbete med Sverigedemokraterna inte är aktuellt, inte heller på lokal nivå.

– Än så länge har man varit ganska så tydliga med att det är inget som kommer att ske på nationell nivå men det är klart att ju mer det sker runtom i landet på lokal nivå så kommer det att bli ett större tryck på den nationella nivån, så jag tror att det kan påverka i längden, säger Niklas Bolin.

Kan öppna för SD på andra håll

Utfallet i Sölvesborg med ett SD-samarbete kan göra att de släpps in på andra håll i Sverige.

– Sverigedemokraterna har varit utestängda från formell makt under många år och det är nog många som trott att Sverige skulle vara ett avvikande fall från andra länder där liknande partier haft inflytelserika poster, jag tror dock inte att man ska se Sverige som så annorlunda  i detta avseende och att Sverigedemokraterna för all framtid kommer att vara utestängda tror jag inte kommer att gälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.