Anders Sannerstedt är docent i statsvetenskap och numera pensionerad universitetslektor vid Lunds universitet, där han varit verksam sedan 1971. Foto: SVT/Mikael Risedal

Statsvetaren: ”Partiet kommer misslyckas”

Uppdaterad
Publicerad

Statsvetaren och valexperten Anders Sannerstedt dömer ut Medborgerlig samlings chanser att lyckas i det kommande valet. Han menar att partiet saknar en tydlig fråga som skulle locka över väljarna.

Medborgerlig samling siktar på en plats i riksdagen, och ställer även upp i flera kommunval. Bland annat i Karlskrona och Ronneby. Men partiets chanser att lyckas menar statsvetaren Anders Sannerstedt är minimala.

– De nya partier som de senaste 30-40 åren har lyckats har haft en fråga eller profil som stuckit ut. Vi vet vad Feministiskt initiativ står för, och Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Piratpartiet har sina frågor. Det här partiet har av vad jag kan se av deras program ingenting, och då kommer de inte lyckas.

Ingenting, det är ganska hårda ord?

– De vill att allt ska bli bättre och har identifierat några problem som alla känner till och pratar om, men man har inga lösningar och ingen ny vinkling.

Så du ger dem inte så stora chanser i det kommande valet?

– Det är större chans att Östersund vinner Europa League. De kan få lite röster lokalt om de lyckats ragga upp någon person som är känd i den egna kommunen, men i det stora hela kommer de inte lyckas.

Anders Sannerstedt är docent i statsvetenskap och numera pensionerad universitetslektor vid Lunds universitet, där han varit verksam sedan 1971.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.