Sten Swedlund omkom i trafikolyckan

Publicerad

Det var konteramiralen och den tidigare Röda Korset-chefen Sten Swedlund som omkom i trafikolyckan vid Amiralitetsparken.
– Sten var en mycket engagerad person. En riktig arbetsmyra, säger Bo Lindahl i Varvshistoriska föreningen.

Orsaken till olyckan utreds nu av polis, men klart är att det var 77-årige Sten Swedlund som färdades i den bil som frontalkolliderade med en hjullastare vid lunchtid i går. Swedlunds anhöriga underrättades under måndagen och polisen misstänker att ett akut sjukdomsfall kan ligga bakom olyckan.

Sten Swedlund hade fram till sin pensionering en lång militär toppkarriär med flera chefsuppdrag inom flottan. Han var också aktiv i internationella Röda Korset, med ledande uppdrag i bland annat Kroatien, Nordkorea och Irak och i december 2009 belönades han med Prins Carl-medaljen, överlämnad av kungen, för sina framstående insatser.

De senaste tio åren var han en drivande kraft bakom Varvshistoriska föreningens arbete med att väcka liv i den gamla Repslagarbanan.

Så sent som i går på morgonen satt Bo Lindahl i möte på Marinbasen tillsammans med Sten Swedlund.

– Vi skulle ha åkt till Oslo på onsdag för att slå rep tillsammans. Det var den resan som vi satt och planerade. Jag märkte inget annorlunda med honom, säger Bo Lindahl.

Vid 11.30-tiden skildes de åt vid vakten.

Kort därpå inträffade dödsolyckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer