Sveriges lagkapten Tobias Karlsson kommer bära regnbågsbindeln i Polen. Foto: Bildbyrån

Stopp för regnbågsbindel i OS

Uppdaterad
Publicerad

Handbollspelaren Tobias Karlsson från Karlskrona har kämpat hela året för att få bära sin regnbågsfärgade kaptensbindel i landslaget – som en tyst manifestation för acceptans och alla människors lika värde. Men nu har det internationella förbundet definitivt stoppat användningen av hans kaptensbindel i OS, skriver Aftonbladet.

Inför EM i januari stoppades den av de europeiska förbundet. När Karlsson ville bära den i OS-kvalet i april stoppades han av den svenska landslagsledningen eftersom man ansåg att den skulle ta fokus från det sportsliga.

– Jag tänker fortsätta jobba för att få använda den så mycket det går, sa Tobias Karlsson då.

Men det blir ingen regnbågsbindel i OS heller.

– Tyvärr är det så. Både det europeiska respektive det internationella förbundet har införlivat i sina regelverk att kaptensbindeln ska betecknas som ett klädesplagg och då faller den under reglerna för färger på kläderna. Vi kan bara använda den i vänskapslandskamper och andra sammnhang, säger Stefan Lövgren, överledare i  herrarnas OS-trupp till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.