Förslaget var att Karlshamns kommun på måndagen skulle stoppa försäljningen av Tärnö – men beskedet blev att beslutet skjuts på framtiden. Foto: SVT

Stoppad försäljning av Tärnö skjuts upp

Publicerad

På politikernas bord i Karlshamn låg på måndagen förslaget att upphäva försäljningen av Tärnö. Men beslutet att stoppa affären skjuts nu på framtiden.

Det förra socialdemokratiskt ledda styret beslutade att sälja kommunens fastigheter på Tärnö med syftet att underlätta en satsning på turismen. Men efter maktskiftet i höstas har det nuvarande moderatledda styret i stället velat stoppa försäljningen. Frågan var uppe för avgörande i kommunfullmäktige på måndagseftermiddagen.

– Lagt kort ligger, försök hålla en linje och var ärliga mot dem som driver företag, sa oppositionsrådet Per-Ola Mattsson (S).

– Vi upphäver ett tidigare beslut i demokratisk ordning. Vi har haft ett maktskifte och vi har en annan syn, sa kommunalrådet Magnus Gärdebring (M).

Men Socialdemokraterna med flera partier menade att det inte fanns tillräckligt med information inför beslutet. De menade att det är oklart hur mycket skadestånd kommunen kan komma att få betala om affären rivs upp.

De föreslog därför och fick tillräckligt många röster med sig för en så kallad återremiss. Det innebär att beslutat skjuts på framtiden.

Beslutade om nästa års budget

Ett annat beslut som däremot togs på måndagen var nästa års budget. Den styrande koalitionen Karlshamnslaget, som består av M, KD och SD, presenterade en budget som fick kritik av oppositionen, bland annat för att prioritera skattesänkningar på bekostnad av en utebliven satsning på skolan i Hällaryd.

– Det visar att styret väljer bort det viktigaste vi har, elevernas och lärarnas välmående, sa Per-Ola Mattsson (S).

– Vi lägger en stram budget utan jättestora satsningar eller nya projekt. Vi prioriterar ordning på ekonomin och värnar välfärden, sa Magnus Gärdebring (M).

Den planerade skattesänkningen är 10 öre per intjänad hundralapp nästa år och är en del av budgeten som beslutades på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.