Brist på barnmorskor i Blekinge: ”Bemanningen räcker inte till”

Uppdaterad
Publicerad

Likt resten av landet saknas det barnmorskor i Region Blekinge. Nu vittnar barnmorskor om en mycket pressad arbetssituation.

Man märker av att den bemanning som finns inte räcker till. Vi kan ställas i situationer där man inte kan garantera en god vård, säger barnmorskan Therese Jakobsson.

Hör barnmorskan Therese Jakobsson samt kvinnoklinikens verksamhetschef, Bodil Ehn, i klippet ovan.

Även om regionen klarat sig lindrigt undan, till skillnad från resten av landet, är det alltid ett pussel för verksamhetschefen att få ihop schemat för kommande månad.

Vi har mycket att jobba med och vi har många arbetspass att lösa men vi ser att vi kommer lösa det, säger Bodil Ehn verksamhetschef för kvinnokliniken i Region Blekinge.

”Jobbar hårdare och hårdare”

Enligt Bodil Ehn är det ett tufft läge med bemanningen men hon menar att man kommer lösa situationen och tillsätta vakanta tjänster inom snar framtid. Trots detta berättar barnmorskorna på avdelningen om en mycket pressad situation där man skulle kunna klara av ett plötsligt ökat tryck.

Barnmorskorna jobbar hårdare och hårdare. Springer fortare och fortare. Tar extrapass, stannar över och tar ut övertid, säger barnmorskan Therese Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.