Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunilla Karlsson är förskollärare i Mörrum och tror att bristen beror på att folk inte vill utbilda sig till förskollärare. Foto: Gustaf Stjernkvist/SVT

Stor brist på förskollärare – varannan saknar utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas högskoleutbildade förskollärare i hela landet, enligt en rapport från Lärarförbundet. Enligt förskollärarna själva handlar dock problemet om att inte tillräckligt många vill utbilda sig.

– Det är kanske inte ett jätteattraktivt arbete. Det är ett tufft arbete. Det är en arbetsbelastning som är otroligt hög. Lönen är rätt dålig, och det gör inte det mer attraktivt att söka sig till förskolan, säger Sofia Axelsson, vice ordförande för Lärarförbundet, Karlskrona.

Hör förskolläraren Gunilla Karlsson samt Sofia Axelsson från Lärarförbundet i klippet ovan.

Nästan varannan förskollärare i Sverige saknar högskoleutbildning, vilket går emot lärarförbundets mål om 70 procent utbildade förskollärare på arbetsplatserna. Med låg bemanning av utbildade förskolelärare skapas svårigheter att följa läroplanen på förskolorna.

– Man tänker på ett annorlunda vis när man har en utbildning, det vet man ju, säger förskolläraren Gunilla Karlsson.

Karlshamn: 58

Karlskrona: 50

Olofström: 45

Ronneby: 50

Sölvesborg: 54

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer