Drygt en kvarts miljon narkotikaklassade tabletter, bland annat det lugnande medlet bensodiazepiner, beslagtogs av tullen i Blekinge förra året. Oscar Lindvall på tullens kontrollenhet tror samtidigt att mörkertalet är stort. Foto: Tullverket och Towe Olsson/SVT

Kvarts miljon narkotikaklassade piller fast i tullen i Blekinge

Publicerad

Drygt en kvarts miljon narkotikaklassade tabletter beslagtogs av tullen i Blekinges hamnar förra året. Det är sex gånger så mycket som 2019.

– Vi vet att det sker ett stort läckage av tabletter från fabriker i östra Europa, säger Oscar Lindvall, biträdande chef för tullens kontrollenhet i syd.

Förra året gjorde tullen totalt 107 beslag i Blekinge. Många av dem skedde i lastbilar då persontrafiken har minskat drastiskt på grund av coronapandemin.

– De illegala varorna letar sig in i det kommersiella flödet på ett sätt som vi inte sett tidigare, säger Oscar Lindvall.

”Blekinges hamnar erbjuder en smugglingsrutt”

2020 beslagtog tullen 264 632 narkotikaklassade tabletter vid elva olika tillslag i Blekinges hamnar. Det är sex gånger så mycket tabletter som 2019 då de hittade 43 730 stycken.

– Blekinges hamnar har mycket internationell trafik och erbjuder en smugglingsrutt för de som vill ta in tabletter med goda förtjänstmöjligheter, säger Oscar Lindvall och poängterar att det är viktigt att tullen finns på plats för att stoppa dem.

Innebär ökningen att ni blivit bättre på att upptäcka smugglare, eller handlar det om att missbruket har ökat?

– Jag tror att det är en kombination av båda sakerna. Vi utvecklar våra färdigheter att hitta narkotikaklassade tabletter och vi ser också en ökad efterfrågan.

Se mer i klippet ovan.

Här är tullens beslag i länets hamnar

Under 2020 beslagtog tullen i Blekinge en mindre mängd kokain, heroin och amfetamin, ett 50-tal farliga föremål och ammunition samt 5 364 liter sprit.

De fann också 50 gram cannabis, 1 853 liter öl, 264 632 stycken narkotikaklassade tabletter och 1 723 stycken tramadoltabletter, som är ett smärtstillande läkemedel.

Förra året beslagtog de också 1 999 202 stycken cigaretter.

Källa: Tullverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.