Marina Toresten jobbar på Kvinnojouren i Karlshamn där trycket har ökat med 50 procent i samband med coronapandemin. Foto: Towe Olsson/SVT

Hårt tryck på Karlshamns kvinnojour i spåren av corona

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på Kvinnojouren i Karlshamn har ökat drastiskt sedan coronakrisen slog till.

– Vi har en ökning på 50 procent, säger Marina Toresten, en av de anställda.

Allt från unga tjejer till äldre kvinnor hör av sig till Kvinnojouren i Karlshamn. Kvinnorna behöver råd och stöd i olika situationer och i vissa fall har de akut behov av att komma ifrån sin våldsamma partner. Sedan coronapandemin bröt ut har trycket ökat betydligt i Karlshamn. Det handlar om en ökning på 50 procent.

– Det är en stor ökning för oss, nu har vi ungefär 15 samtal per dag, säger Marina Toresten.

Många hör av sig på sociala medier

Samtalen består ofta i meddelanden på sociala medier. I takt med att corona bröt ut lever allt fler familjer isolerade i sina hem och då blir det svårare för många kvinnor att komma ifrån och ringa kvinnojouren.

– Då är det lättare för dem att skriva meddelanden till oss än att ringa. Och jag tror att kvinnorna känner sig säkrare när de skriver i och med att man lever väldigt tätt inpå sin partner i dessa tider, säger Marina Toresten.

Hur klarar ni av det ökade trycket?

– Än så länge klarar vi det, vi är tre personer som jobbar här och har även volontärer som ställer upp.

Karlshamn sticker ut

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med Kvinnojourerna i Olofström, Ronneby och Karlskrona. Ingen av dem har ännu märkt av någon större ökning i coronas spår, utan det är Karlshamn som sticker ut. SVT Nyheter har sökt Sölvesborgs kvinnojour utan framgång.

Se mer om Kvinnojouren i Karlshamn i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.