Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Serhii Zymin bor just nu i en lägenhet med sin familj i Olofström. Foto: Linda Krupke/SVT

Stor oro bland ukrainska flyktingar i Olofström efter flyttbesked

Uppdaterad
Publicerad

Fyra till fem gånger har ukrainska flyktingar i Olofström behövt flytta de senaste tre månaderna. Nu väntar ännu en flytt – till en ny kommun.

Det hänger ett stort orosmoln över de ukrainska flyktingarna i Olofström när SVT Nyheter Blekinge är där. Flera av dem har i veckan fått beskedet att de måste lämna kommunen och flytta till Sölvesborg om bara några dagar. Anledningen är regeringens beslut om en lagändring.

Från första juli

I juni kom Migrationsverket med nya fördelningstal över hur många flyktingar från Ukraina som kommunerna ska ta emot. Från den första juli är det kommunernas ansvar att ordna boende till skyddsbehövande ukrainare.

Blekinge län och kriget i Ukraina

I Olofström bor det cirka 270 stycken ukrainare som nu ska bli till 26.

– Vi är jättetacksamma för Sverige och Olofström att vi får bo här. Men vi vet inte vem, vilka eller hur många som måste flytta. Vi får inte mycket information, säger Serhii Zymin som just nu bor i en lägenhet tilldelad av Migrationsverket.

”Måste ha pengar”

Flera av de som bor i Olofströms kommun har fått en lägenhet tilldelad till sig av Migrationsverket. Några har redan börjat inreda och köpt egna möbler. Men nu måste de antingen flytta till det boende som de blir hänvisade till eller försöka skaffa en på egen hand.

– För att få en lägenhet måste vi ha pengar och för att ha pengar måste vi hitta jobb. Men det är svårt att hitta jobb om man inte kan så bra svenska, säger Serhii Zymin.

Så många ska kommunerna i Blekinge ta emot

Olofström 26  

Karlskrona 191  

Ronneby 51  

Karlshamn 70  

Sölvesborg 45

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blekinge län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet